Przykłady roślin transgenicznych, czyli gdzie jest GMO.
Chcąc dokładnie przeanalizować problem związany z GMO musimy mieć na uwadze szczególnie to, jakie rośliny są najczęścij modyfikowane genetycznie. Dzięki tym informacjom będziemy wiedzieć, czego się przestrzegać i co kupować od spawdzonch producentów.
Poniżej znajduje się lista roślin genetycznie modyfikowanych i efekty tych zmian :
Rośliny transgeniczne (modyfikowane genetycznie) - przykłady
Kukurydza - odporność na owady - wszczepiony został gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które zjadane przez owada niszczy jego przewód pokarmowy co doprowadza do śmierci. Białko to "działa" tylko w organizmach niektórych, ściśle określonych gatunków owadów-szkodników, nie jest aktywne np. u człowieka. - wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek.
Ziemniaki - wzrost zawartości skrobi, ponadto odmiany składające się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20% skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków przemysłowych co podnosi koszty, - odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy, - "słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny, - odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość, - mała zawartość glikoalkaloidów - substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach.
Pomidory - spowolnienie dojrzewania, większa trwałość - większa zawartość suchej masy, - poprawa smaku (?), - intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.
Truskawki - wyższa słodkość owoców, - spowolnienie dojrzewania, - odporność na mróz.
Soja - odporność na środki ochrony roślin -hrebicydy, - odporność na wirusy, herbicydy, szkodniki, - obniżona zawartość kwasu palmitynowego.
Rzepak - odporność na herbicydy, - zmniejszona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, - większa zawartość kwasu lauronowego.
Buraki cukrowe - odporność na herbicydy i szkodniki, - dłuższy okres przechowywania bez strat w zawartości cukru.
Ryż - zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A - wszczepione został geny pochodzące z żonkila, modyfikacja w zamierzeniu miała rozwiązać problem braku witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej.
Sałata - produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B - można się szczepić jedząc sałatę -została ona opracowana przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu pod kierownictwem prof. Legockiego.
Bawełna - odporność na herbicydy i szkodniki.
Pszenica - zwiększenie zawartości glutenu - lepsza mąka.
Dynia - odporność na grzyby
Winogron - odmiany bezpestkowe.
Banany - odporność na wirusy i grzyby - zakażają się poprzez uszkodzenia w transporcie.
Kapusta - odporność na szkodniki, mniejsze wymiary główek.
Seler -zwiększona kruchliwość.
Dlaczego nie ma wpisu czy ktoś to czyta?
OdpowiedzUsuńGMO jest toksyczna dla owadów a nie toksyczna dla człowieka?
OdpowiedzUsuńCzy geny owadów i geny człowieka to odrębna nauka? W ilu procentach te geny owadów i człowieka są odmienne?
Jeżeli owad siadający na roślinie zostaje unicestwiony to co tak toksycznie na niego podziałało?
Nasze ciało tworzymy jedząc rośliny i zwierzęta które przez być może setki milionów lat przez samą przyrodę i warunki były selekcjonowane a później przez 40 tysięcy lat przez samego człowieka.
Pozdrawiam
Można łatwo znaleźć listę sklepów i firm które główna w swoim asortymencie maja produkt GMO.. Niestety większość.. Lidl. McDonald's
OdpowiedzUsuńGMO jest super
OdpowiedzUsuń