trwa inicjalizacja, prosze czekac... konkursy ..konkurs

środa, 28 grudnia 2011

Przykłady roślin transgenicznych, czyli gdzie jest GMO.

Przykłady roślin transgenicznych, czyli gdzie jest GMO.

Chcąc dokładnie przeanalizować problem związany z GMO musimy mieć na uwadze szczególnie to, jakie rośliny są najczęścij modyfikowane genetycznie. Dzięki tym informacjom będziemy wiedzieć, czego się przestrzegać i co kupować od spawdzonch producentów.

Poniżej znajduje się lista roślin genetycznie modyfikowanych i efekty tych zmian :

Rośliny transgeniczne (modyfikowane genetycznie) - przykłady

Kukurydza - odporność na owady - wszczepiony został gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które zjadane przez owada niszczy jego przewód pokarmowy co doprowadza do śmierci. Białko to "działa" tylko w organizmach niektórych, ściśle określonych gatunków owadów-szkodników, nie jest aktywne np. u człowieka. - wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek.



Ziemniaki - wzrost zawartości skrobi, ponadto odmiany składające się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20% skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków przemysłowych co podnosi koszty, - odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy, - "słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny, - odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość, - mała zawartość glikoalkaloidów - substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach.



Pomidory - spowolnienie dojrzewania, większa trwałość - większa zawartość suchej masy, - poprawa smaku (?), - intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.



Truskawki - wyższa słodkość owoców, - spowolnienie dojrzewania, - odporność na mróz.


Soja - odporność na środki ochrony roślin -hrebicydy, - odporność na wirusy, herbicydy, szkodniki, - obniżona zawartość kwasu palmitynowego.

Rzepak - odporność na herbicydy, - zmniejszona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, - większa zawartość kwasu lauronowego.

Buraki cukrowe - odporność na herbicydy i szkodniki, - dłuższy okres przechowywania bez strat w zawartości cukru.

Ryż - zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A - wszczepione został geny pochodzące z żonkila, modyfikacja w zamierzeniu miała rozwiązać problem braku witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej.

Sałata - produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B - można się szczepić jedząc sałatę -została ona opracowana przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu pod kierownictwem prof. Legockiego.



Bawełna - odporność na herbicydy i szkodniki.

Pszenica - zwiększenie zawartości glutenu - lepsza mąka.

Dynia - odporność na grzyby

Winogron - odmiany bezpestkowe.

Banany - odporność na wirusy i grzyby - zakażają się poprzez uszkodzenia w transporcie.


Kapusta - odporność na szkodniki, mniejsze wymiary główek.

Seler -zwiększona kruchliwość.

4 komentarze:

  1. Dlaczego nie ma wpisu czy ktoś to czyta?

    OdpowiedzUsuń
  2. GMO jest toksyczna dla owadów a nie toksyczna dla człowieka?
    Czy geny owadów i geny człowieka to odrębna nauka? W ilu procentach te geny owadów i człowieka są odmienne?
    Jeżeli owad siadający na roślinie zostaje unicestwiony to co tak toksycznie na niego podziałało?
    Nasze ciało tworzymy jedząc rośliny i zwierzęta które przez być może setki milionów lat przez samą przyrodę i warunki były selekcjonowane a później przez 40 tysięcy lat przez samego człowieka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Można łatwo znaleźć listę sklepów i firm które główna w swoim asortymencie maja produkt GMO.. Niestety większość.. Lidl. McDonald's

    OdpowiedzUsuń